Zipernowsky Stúdió

 

A Bartók Béla út pezsgő kulturális városrészéhez tartozó helyszín olyan innovatív és inspiráló projektek befogadóhelye, amelyek a jövő kihívásaira keresik a választ a tudomány, a technológia és a design segítségével.

A Stúdió programja hozzájárul ahhoz a szemléletformáló munkához, amellyel egy jobb világot teremthetünk a jövő generációinak. Házunk nevét a transzformátor egyik feltalálójáról és a magyar elektrotechnikai ipar egyik megalapítójáról, Zipernowsky Károlyról kapta. 

A Zipernowsky Stúdió elsősorban olyan vállalkozások bemutatkozását segíti, melyek a tudomány és/vagy a design aktuális kérdéseit közérthetően, kreatívan és szemléletformáló módon mutatják be. A Zipernowsky különleges lehetőséget teremt a láthatóságra és a kapcsolatteremtésre Budapest új kulturális városközpontjában.

A Zipernowsky Stúdió nem csak a missziójában szereplő programoknak biztosít helyszínt, bárki kibérelheti. A kiválóan felszerelt helyszín kisebb konferenciákra, workshopokra és céges rendezvényekre egyaránt alkalmas.

A bérléssel kapcsolatos részleteket itt tudod megnézni.
Közvetlen link bérlési igény leadásához: https://bit.ly/zipernowsky_bérlés

A Stúdió az evopro csoport társadalmi felelősségvállalási stratégiájának meghatározó részeként működik, non-profit eseménytérként és rendezvényhelyszínként a Comenius Alapítvány fenntartásában. 

Névandónk, Zipernowsky Károly

Zipernowsky Károly gépészmérnök, műegyetemi tanár, a transzformátor egyik feltalálója, az MTA levelező tagja, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.

1853 – Április 4-én megszületett Bécsben.
1872 – Megkezdte tanulmányait a Műegyetemen.
1878 – Az akkor megalakult villamos osztály vezetője lett a Ganz gyárban.
1878 – Elkészítette első 56 voltos, 12 amperes dinamóját, amely egy szénrudas ívlámpát táplált.
1882 – Tervei alapján megvalósult a Nemzeti Színház villanyvilágítása, így a Nemzeti lett a világon harmadik elektromosan kivilágított színház.

1883 – Egy gőzgéphez kapcsolt egyfázisú váltakozóáramú generátort mutattak be Déri Miksával. Az úttörő találmány a későbbiekben a Keleti pályaudvar világítását szolgálta.
1885 – A Magyar Országos Kiállításon bemutatta a transzformátort Bláthy Ottóval és Déri Miksával. Találmányukra az egész világ felfigyelt.
1895 – A Műegyetem újonnan alapított Erősáramú Elektrotechnikai Tanszékének tanára lett.
1893 – A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.
1900 – A párizsi világkiállításra összeállítást készített 40 találmányról, mint például az egyvágányú villamosvasútról.
1905 – A Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke lett, részt vett a hazai találmányok és kutatások összehangolásában és felkarolásában.
1942 – November 29-én elhunyt Budapesten. Tiszteletére a Magyar Elektrotechnikai Egyesületévenként kiadásra kerülő Zipernowsky Károly-emlékérmet alapított.

 

Ha híreinkről azonnal szeretnél értesülni kövess minket Facebookon!

 

hírek, képek, hasznos információk rólunk

► Kövess minket Facebookon!