Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza

A Zipernowsky Házat 2013. június 24-én nyitottuk meg a Bartók Béla út 33. szám alatt, Újbuda szívében. Házunk nevét a transzformátor egyik feltalálójáról és a magyar elektrotechnikai ipar egyik megalapítójáról, Zipernowsky Károlyról kapta. 

Immár 5 éve működünk az evopro csoport társadalmi felelősségvállalási startégiájának meghatározó részeként, non-profit galériaként, kiállítóhelyként a Comenius Alapítvány fenntartásában. 

A Zipernowsky Házban lehetőséget nyújtunk a fiatalok vizuális- és természettudományos képzésének színesítéséhez, mindenki számára elérhető minőségi programokkal.

Olyan tematikájú kiállításokkal várjuk az érdeklődőket, amelyeknél a művészet és a tudomány összefonódik. 

Emellett bárki számára nyitott közösségi térként, különböző programokkal is készülünk: a kisgyermekes anyukákat ingyenes zenés baba foglalkozással és tanácsadással várjuk, míg más korosztályok többek között kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Folyamatosan dolgozunk programkínálatunk bővítésén, megújításán, így minden olyan izgalmas projektről szívesen hallunk, amelynek a Zipernowsky Ház adhatna helyet. Érdeklődni az info@comeniusalapitvany.hu email címen lehet! 

Névandónk, Zipernowsky Károly

Zipernowsky Károly gépészmérnök, műegyetemi tanár, a transzformátor egyik feltalálója, az MTA levelező tagja, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.

1853 - Április 4-én megszületett Bécsben.

1872 –Megkezdte tanulmányait a Műegyetemen. 

1878 – Az akkor megalakult villamos osztály vezetője lett a Ganz gyárban.

1878 – Elkészítette első 56 voltos, 12 amperes dinamóját, amely egy szénrudas ívlámpát táplált.

1882 – Tervei alapján megvalósult a Nemzeti Színház villanyvilágítása, így a Nemzeti lett a világon harmadik elektromosan kivilágított színház.

1883 – Egy gőzgéphez kapcsolt egyfázisú váltakozóáramú generátort mutattak be Déri Miksával. Az úttörő találmány a későbbiekben a Keleti pályaudvar világítását szolgálta.

1885 – A Magyar Országos Kiállításon bemutatta a transzformátort Bláthy Ottóval és Déri Miksával. Találmányukra az egész világ felfigyelt.

1895 – A Műegyetem újonnan alapított Erősáramú Elektrotechnikai Tanszékének tanára lett.

1893 – A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.

1900 – A párizsi világkiállításra összeállítást készített 40 találmányról, mint például az egyvágányú villamosvasútról.

1905 - A Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke lett, részt vett a hazai találmányok és kutatások összehangolásában és felkarolásában.

1942 - November 29-én elhunyt Budapesten. Tiszteletére a Magyar Elektrotechnikai Egyesületévenként kiadásra kerülő Zipernowsky Károly-emlékérmet alapított.

 

Ha híreinkről azonnal szeretnél értesülni kövess minket Facebookon!

 

hírek, képek, hasznos információk rólunk

► Kövess minket Facebookon!